Parinti, poate va intereseaza: ADHD-ul afecteaza major performantele scolare ale copilului

Aproximativ 200.000 de copii din România suferă de deficit de atenție și hiperactivitate, tulburare de comportament care este supranumită și ADHD.

Dintre aceștia, doar 8.000, reprezentând 4%, se regăsesc în evidențele specialiștilor și urmează un tratament. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului “Analiza serviciilor de sănătate mintală pentru copiii din România”, realizat de “Salvați Copiii” și CURS.

Majoritatea copiilor care suferă de ADHD au un randament mult mai scăzut la școală față de copiii fără ADHD. 61,8% dintre copiii cu deficit de atenție și hiperactivitate reușesc să termine liceul (față de 98,7% dintre copiii fără ADHD), mai puțin de 9,1% termină o facultate (față de 68% dintre copiii fără ADHD), 45,5% întâmpină dificultăți de învățare (față 1,3% dintre copiii fără ADHD), și 70,9% primesc suspendări și exmatriculări (față de 21,3% dintre copiii fără ADHD), se arată în același studiu.

elevi

Ținând cont de aceste discrepanțe majore între copiii cu ADHD și cei fără ADHD, nu de puține ori cei dintâi au parte de atitudini discriminatorii din partea colegilor de clasă, prietenilor, dar chiar și din partea profesorilor. În contextul începerii noului an școlar, psihologii ne atrag atenția că ADHD nu trebuie privită de către oameni ca fiind o boală, ci este o tulburare de comportament care, tratată corespunzător,îi va ajuta pe copiii cu ADHD să se adapteze mult mai ușor la mediul educațional.

ADHD nu este o boală, ci o tulburare de comportament

ADHD – acronimul din engleză”Attention Deficit Hyperactivity Disorder” este o tulburarea psihiatrică regăsită mai ales la copii, care se manifestă prin imposibilitatea de concentrare în anumite situațiisau finalizarea unei acțiuni sau/și a unei sarcini. Din ianuarie 2014 nu mai este considerată o boală, ci o tulburare de comportament.”În acest moment ADHD este considerată o tulburare de comportament care necesită, pe lângă o evaluare amanunțită a copilului și o intervenție specifică de monitorizare a acestuia de către un psiholog specializat”, afirmă psihologul clinician Nicoleta Burlacu.

Elevii care suferă de ADHD se pot adapta mai ușor mediului educational dacă urmează un program terapeutic cu cel puțin un an înainte de începerea anului școlar

Un elev cu ADHD va fi marginalizat la școală și va dezvolta, în timp, comportamente antisociale

Deficitul de atenție este mult mai frecvent la băieți decât la fete, raportul fiind de 4:1. Acest lucru este îngrijorător prin faptul căpărinții unui băiat care prezintă simptome specifice ADHD-ului să nu ia în serios aceste manifestări, considerând, în mod fals, căeste normal sa fie mai obraznic, mai dezordonat, mai neatent, mai neinteresat de școală, doar pentru simplul fapt că este băiat. “La un copil cu ADHD întâlnim: lipsaatenției asociata cu hiperacivitate-impulsivitate. Atunci când un părinte observă la intrarea în școală o parte din următoarele comportamente: pierde lucruri, nu respectă reguli de bază, are dificultăți în organizarea și finalizarea sarcinilor sau activităților, este distrat de zgomotele exterioare, încearcă să atraga atenția și să intre în discuțiile adulțiilor,nu reusește să-și mențină concentrarea la sarcini care necesită un efort intelectual mai mare sau chiar să evite aceste sarcini, este nevoie să caute sprijin de specialitate”, consideră psihologul Nicoleta Burlacu.

Profesorii și părinții trebuie să aibă multă rabdare cu elevii care suferă de ADHD

Cadrele didactice precum și părinții trebuie să aibă foarte multă răbdare cu acești copii și să îi antreneze în activități foarte simple. “Câteva activități care pot să le atenueze comportamentul la școală sunt: ștersul tablei, împărțirea materialelor atunci când se desfășoară o acivitate artistică, laudarea atunci când oferă ajutor unor colegi sau cadrelor didactice”, crede psihologul Nicoleta Burlacu.

În același fel, acasă, părinții trebuie să-i formeze un set de activități simple prin care să fie recompensat. “Gătitul împreună cu părinții, curățenia în casă, dusul gunoiului, spălatul pe mâine, pe dinți ar putea fi activitățile pe care părinții le pot propune copiilor cu ADHD. Chiar dacă aceste activități sunt de bază și considerăm că un copil ar trebui să le facă la vârsta de 6 ani, pentru un copil cu ADHD sunt foarte greu de realizat”, explică Nicoleta Burlacu, psiholog clinician.

Cadrele didactice precum și părinții trebuie să aibă foarte multă răbdare cu acești copii și să îi antreneze în activități foarte simple. “Câteva activități care pot să le atenueze comportamentul la școală sunt: ștersul tablei, împărțirea materialelor atunci când se desfășoară o acivitate artistică, laudarea atunci când oferă ajutor unor colegi sau cadrelor didactice”, crede psihologul Nicoleta Burlacu.

În același fel, acasă, părinții trebuie să-i formeze un set de activități simple prin care să fie recompensat. “Gătitul împreună cu părinții, curățenia în casă, dusul gunoiului, spălatul pe mâine, pe dinți ar putea fi activitățile pe care părinții le pot propune copiilor cu ADHD. Chiar dacă aceste activități sunt de bază și considerăm că un copil ar trebui să le facă la vârsta de 6 ani, pentru un copil cu ADHD sunt foarte greu de realizat”, explică Nicoleta Burlacu, psiholog clinician.

Nu există niciun program guvernamental care să identifice copiii cu ADHD

“Programul de intervenție este individualizat pentru fiecare copil în funcție de gravitate. În momentul de față nu există un program guvernamental care sa identifice copiii cu ADHD înainte sau după vârsta de 6 ani. Singurul tratament care este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate este medicația, dar nu este suficient. Un copil care are ADHD și este tratat doar cu medicamente nu reusește să aibă rezultatele dorite și părinții renunță”, adaugă psihologul Nicoleta Burlacu.

La ora actuală există trei tipuri de forme de tratament: terapiecomportamentală (Utilizarea recompenselor și a consecințelor într-un mod constant modelează comportamentul într-un mod pozitiv), medicația și terapia combinată cu medicația.

sursa: oradecluj.oradestiri (http://oradecluj.oradestiri.ro/adhd-ul-afecteaza-major-performantele-scolare-ale-copiilor-vezi-cati-elevi-au-deficit-de-atentie/#.VBfYp5SSzjg)

Accident in Floresti, in zona Metro. Doua persoane grav ranite au fost transportate la UPU!

Accidentul s-a petrecut loc in jurul orei 15, chiar in fata Metro.

Potrivit IPJ Cluj, soferul unui Mercedes care circula spre Cluj-Napoca nu s-a asigurat la schimbarea benzii si a intrand in coliziune cu un Fiat care se deplasa in acelasi sens. In urma impactului, Fiat-ul a fost proiectat pe contrasens, ciocnindu-se violent cu un Ford care circula spre Floresti.

breaking-news - Copy

Cei doi soferi au fost grav raniti, suferind mai multe fracturi, si au fost transportati la UPU Cluj-Napoca. Barbatul care se afla la volanul Mercedes-ului a scapat nevatamat.

Mai multe imagini pe: https://www.facebook.com/FlorestiStiri.Ro

Primarul Horia Sulea s-a tinut de cuvant si politicienii au stat departe de scena evenimentului “Zilele Florestiului”

In prima zi a lunii septembrie, primarul Horia Sulea declara in exclusivitate pentru www.florestistiri.ro ca la aceasta editie a “Zilele Florestiului” politica si cei care o practica nu au ce cauta pe scena si nici nu vor avea sansa de a calca pe “covorul rosu”.

““Ii invit pe floresteni sa particip la aceste manifestari si sa se bucure de cele trei zile de spectacole. Este un prilej de relaxare si socializare. Doresc ca aceste trei zile sa nu fie stricate de politica si politicieni. De data aceasta, avand in vedere conditiile politice acuale, am hotarat sa nu invit nici un politician. Este un eveniment social dedicat exclusiv florestenilor. Nu vreau ca acest eveniment sa se transforme intr-o parada a candidatil9r care pe mine personal ma dezamagesc prin actiunile politice pe care le promoveaza. Nu sunt dispus sa intind covorul rosu nici unuia dintre ei, prin simplul fapt ca isi aduc aminte de noi doar in perioade de precampanie sau campanie electorala”, declara edilul localitatii Floresti.

sulea 27

Si asa s-a si intamplat!

La deschiderea oficiala a “Zilele Florestiului”, care a avut loc ieri dupa-amiaza, pe scena au fost invitati directorii scolilor din Floresti si Luna de Sus, reprezentantii bisericilor si consilierii locali prezenti in acel moment in Poligonul Tauti, locul de desfasurare a manifestarilor.

Cu ocazia deschiderii oficiale, primarul Horia Sulea l-a invitat pe scena pe Pr. prof. univ. dr. Ioan M. Bota, in varsta de 94 de ani, autorul a mai multor carti si tratate de istorie. Cu aceasta ocazie a avut loc si lansarea ofiaila a ultimei carti scrisa de Ioan M.Bota – “Istoria Romanilor din cele mai vechi timpui pana astazi (adevaruri nespuse pana acum), prefata fiind semnata de catre Ioan-Aurel Pop, rectorul Universitatii “Babes-Bolyai”.

Spre ora 17.30, la manifestari si-au facut aparitia si cativa consilieri judeteni (PNL si PDL), insa prezenta acestora a fost mai mult decat discreta.

Imagini din a doua zi a “Zilele Florestiului” pe adresa de facebook – Florestistiri.ro – Sectiunea Fotografii – Subsectiunea Fotografiile postate de Florestistiri.ro. Vezi 28 de Imagini !!!

In a doua zi, conform organizatorilor, la “Zilele Florestiului” au participat peste 7.500 de persoane.

Iata programul zilei de astazi, duminica 7 septembrie:

Teatru de păpuşi Minireactor:
Spectacol de Magie
Workshop creaţie păpuşi
Elevii de la Şcoala Gimnazială Gheorghe Şincai Floreşti: Grupul Folcloric Florile Floreştiului: Ioana Bucur, Cătălin Tomoş, Octavian Tanţău – chitară, voce
Grupul vocal Zâmbet de Copil
Echipa de majorete “Destiny”
Echipa de majorete “Steluţe”
Incubatorul de arte, afiliat la Societatea Internaţională de Studii Muzicale Cluj – Floreşti, recital de muzică clasică: Raluca Trif, Maria Pârvu, Alessia Borzu, Ioana Silveştean – prof. canto Marina Simionescu, Corepetitor: prof. Roxana Florea
Ansamblul de Jocuri Maghiare Pipacsom din Ciumbrud
Premierea Zootehniştilor din Floreşti
Clubul Sportiv hayashi Activ Floreşti – maestru instructor Adrian Gherman (karate, dans modern, balet)
Ansamblul de jocuri ţigăneşti Igranka – Floreşti
Alex Vaida
Gabriela Mărincuş
Lavinia Mariş
Adina Hada
Ansamblul “Măgura” Călaţele
Adriana Irimieş
Ansamblul “Cununa Someşană” Floreşti
CONCERT ŞTEFAN STAN – CÂŞTIGĂTOR VOCEA ROMÂNIEI
FOCURI DE ARTIFICII

Primarul Horia Sulea se intalneste cu pensionarii. Vezi cand este programata intalnirea!

Primarul localitatii Floresti, dl. Horia Sulea, intentioneaza sa le propuna consilierilor locali ca toti pensionarii sa beneficieze de calatorii gratuite pe autobuzele CTP.

Propunerea ar urma sa fie supusa discutiilor in C.L. Floresti imediat dupa rectificarea bugetului pe anul in curs, care ar putea sa aiba loc cel mai devreme in luna septembrie.

neag sulea

Pana atunci, primarul Horia Sulea a programat pentru data de 1 august, vineri, de la ora 18.00, la Casa de Cultura, o intalnire cu toti pensionarii din localitate.

Schimbari majore în Sanatate. Cand risca amenzi pacientii

Din 1 iunie, spitalele vor fi mai puţin aglomerate iar centrul de greutate se va muta pe tratamentul ambulatoriu deoarece normele de aplicare a noilor pachete de servicii medicale şi a Contractului-cadru intră în vigoare.

Mai multe afecţiuni vor fi tratate ambulatoriu, serviciile stomatologice intră în pachetul de bază, medicii primesc bonusuri pentru depistarea bolilor grave iar cetăţenii care îşi neglijează starea medicală şi refuză consultul periodic riscă sancţiuni şi chiar amenzi.

BUSINESS STOCK IMAGES

Dosarul medical electronic al fiecărui roman va fi iniţializat cu ocazia primului consult. De el vor beneficia atât cei asiguraţi cât şi cei neasiguraţi. Persoanele care ignoră sau refuză să folosească dosarul vor putea primi sancţiuni, de la avertisment până la amenzi. Dosarul va fi accesat de cadrele medicale fără acordul pacientului în situaţii de urgenţă şi va conţine informaţii despre: -alergii -grupa de sânge -boli cronice -proteze -internări şi ultimele prescripţii Iniţializarea dosarului se face cu ocazia unui prim consult. Un set de analize gratuite poate cuprinde între 4 şi 10 teste. De azi, vor fi realizate fără spitalizare continuă peste 100 de afecţiuni şi peste 100 de proceduri chriugicale.

Serviciile medicale spitaliceşti care nu necesită internare continuă, acordate în regim de spitalizare de zi, pot fi contractate de unităţile sanitare cu paturi şi unităţile sanitare autorizate de Ministerul Sănătăţii să efectueze aceste servicii şi de centrele de sănătate multifuncţionale cu personalitate juridică care au avizate/aprobate de Ministerul Sănătăţii structuri de spitalizare de zi.

Diagnostice pentru care se recomandă spitalizare de maximum 12 ore: -infecţia intestinală bacteriană şi virală -diareea şi gastro-enterita -hepatita virală cronică -tumora lipomatoasă benignă a pielii şi a ţesutului subcutanat al trunchiului -tiroidita autoimună -hipertensiunea primară -forme de angină pectorală fără coronarografie -cardiopatia ischemică cronică -ateroscleroza cerebrală -rino-faringita acută (guturaiul comun) -amigdalită acută -infecţii acute ale căilor respiratorii superioare -pneumonia virală -boala pulmonară obstructivă cronică cu infecţie acută a căilor respiratorii inferioare -hepatita alcoolică -colecistita cronică -avortul spontan incomplet fără complicaţii -boala Lyme

Proceduri chirurgicale fără spitalizare continuă: -amigdalectomia -rinoplastia posttraumatica (reducerea şi imobilizarea fracturilor piramidei nazale după un traumatism recent) -excizia de polip cervical -dilataţia şi chiuretajul uterului -excizia leziunilor sânului -chirurgia varicelor -circumcizia Unele servicii acordate în regim de spitalizare de zi pot fi acordate, însă, şi în regim de spitalizare continuă, dacă pacientul prezintă complicaţii.

Mai multe servicii în pachetul de bază

În noul pachet de servicii medicale, în ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de servicii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie de internarea în spital. Acestea sunt: -psihologie clinică -consiliere psihologică -psihoterapie şi psihopedagogie specială -acupunctură -serviciilor stomatologice (consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă) -monitorizara bolilor cardiovasculare -monitorizara dislipidemiei -monitorizara diabetului zaharat tip 2 -monitorizara astmului bronşic -monitorizara bolii cronice respiratorii obstructive -monitorizara bolii cronice de rinichi.

Gravidele

La luarea în evidenţă în primul trimestru, se decontează o consultaţie. Apoi se decontează consultaţii lunare, până în luna a 7-a. Între luna a şaptea şi a noua, gravidele vor beneficia de două consultaţii pe lună. În cadrul supravegherii gravidei se vor raliza următoarele teste: -HIV -sifilis -hepatită de etiologie virală cu virus B şi C -consiliere înainte şi după aceste testări După externarea din maternitate, pacienta va fi consultată la domiciliu, apoi, la patru săptămâni de la naştere, va beneficia de o nouă consultaţie. Copiii vor fi supuşi unor consultaţii preventive pentru identificarea tulburărilor de creştere şi dezvoltare şi a riscurilor specifice pe grupe de vârstă şi sex. Consultaţiile vor fi realizate la externarea din maternitate şi la o lună – la domiciliul copilului. Apoi, consultaţiile vor fi realizate la două, patru, şase, nouă, 12, 15, 18 şi 24 de luni, iar ulterior, până la 18 ani, vor fi făcute anual.

Consultaţia preventivă a copiilor la vârsta de 2 ani, 3 ani, 4 ani şi 5 ani cuprinde, printre altele: -evaluarea practicilor nutriţionale (anamneza nutriţională adresată părinţilor) -profilaxia rahitismului numai în perioadele reci ale anului -evaluarea dentiţiei şi igiena orală -administrarea de fluor pentru profilaxia cariei dentare -evaluare şi consiliere pentru activitatea fizică -evaluare şi consiliere pentru dezvoltarea neuro-psiho-emoţională -identificarea eventualelor deficienţe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului prin aplicarea unui chestionar care vizează arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist. -evaluarea, consilierea şi psihoterapia copiilor cu autism Copiii de 6 ani, 7 ani, 8 ani, 10 ani şi 11 ani: -screening-ul obezităţii prin utilizarea indicelui de masă corporală – (IMC) -evaluarea dezvoltării pubertare

Copiii de 12 ani, 13 ani, 14 ani, 15 ani, 16 ani şi 17 ani: -examinările privind dezvoltarea -screening-ul depresiei -informarea fetelor şi părinţilor privind beneficiile vaccinării opţionale anti-HPV -consiliere privind stilul de viaţă sănătos: activitate fizică, nutriţie, fumat, alcool, droguri, violenţă -consiliere şi screening pentru depistarea eventualelor infecţii cu transmitere sexuală -consiliere pentru planificare familială, pentru adolescenţii care şi-au început viaţa sexuală.

Tinerii

O persoană sănătoasă, cu vârsta curpinsă între 18 şi 39 de ani, se va programa la un control preventiv o dată la trei ani. În cazul în care medicul de familie va suspecta existenţa unei boli, respectivul pacient va veni la control anual şi va benficia de investigaţii pentru stabilirea diagnosticului. Riscograma cuprinde: -evaluarea stilului de viaţă, -situaţia cardiovasculară (RCV) -tensiunea arterial -colesterolul total -glicemia -riscul oncologic (istoricul familial) -sănătatea mintală (vor fi luate în calcul consumul de alcool şi riscul de depresie) -sănătatea reproducerii Persoanele trecute de 40 de ani sunt obligate să meargă la control anual.

Bonusuri pentru depistarea bolilor grave

Medicii de familie ar urma să primească 10,45 de lei pentru fiecare consultaţie pentru depistarea precoce a cancerului şi altor boli grave devenind astfel preocupaţi să identifice boala. Programul de lucru al medicului de familie este, în medie, de 5 ore/zi pentru consultaţii la cabinet pentru care plata se face prin tarif pe serviciu medical, fiind luate în calcul o medie de 20 de consultaţii/zi calculată în cadrul unui trimestru, dar nu mai mult de 40 de consultaţii/zi. De asemenea, medicul de familie va avea maxim 3 consultaţii la domiciliu/zi dar nu mai mult de 21 consultaţii pe lună.

Sursa: adevarul.ro

7 societati au intrat in competitia pentru realizarea Proiectului Tehnic “Drumul de legatura varianta sud, comuna FLORESTI, JUD CLUJ”

La sediul Primariei Floresti s-a desfasurat astazi licitatia pentru atribuirea “Servicii de proiectare faza PROIECT TEHNIC aferente realizarii obiectivului de investitie„ Drumul de legatura varianta sud, comuna FLORESTI, JUD CLUJ”.

Sapte (7) firme au depus oferte, trei dintre acestea cu sediul in Bucuresti, iar patru din municipiul Cluj-Napoca.

luxor 2 florestistiri.ro

Valoarea estimata pentru serviciile de proiectare este de 344.044 lei fara TVA!

Iata ofertele depuse de catre cele sapte societati:

1. SC ProCons Bucuresti: oferta de pret – 179.395 lei fara TVA; grafic de executie 6 luni

2. SC Luka Way Bucuresti: oferta de pret – 129.997 lei + TVA; grafic de executie 6 luni

3. SC Maxi Design Bucuresti: oferta de pret – 194.400 lei fara TVA; grafic de executie 6 luni

4. SC Civitas Proiectare cluj-Napoca: oferta de pret – 97.680 lei fara TVA; grafic de executie 6 luni

5. N.V. Construct Cluj-Napoca: oferta de pret – 208.041,10 lei fara TVA; grafic de executie 6 luni

6. Drumuri si Poduri Judetene cluj: oferta de pret – 276.000 lei fara TVA; grafic de executie 6 luni

7. SC Euro Drum Cluj-Napoca in asociere cu SC Drumex Cluj-Napoca; oferta de pret – 285.000 lei fara TVA; grafic de executie 6 luni.

Comisia de licitatie va face public numele firmei castigatoare in aproximativ trei saptamani, dupa studierea documentatiilor depuse ofertanti.

C.S.

P.S. Mai multe amanunte aici: http://florestistiri.ro/?p=3362

INCREDIBIL (!!!) – Fostul şofer al Mitropolitului Clujului şi actual şef al Poliţiei Rutiere a condus timp de 13 ani cu un permis fals!

Un șef din cadrul Poliției Rutiere din Inspectoratul General de Poliție a fost prins de colegii săi conducând mașina de serviciu deși nu deținea permis de conducere. Polițistul folosea un permis care nu îi aparținea, iar în baza acestuia avea atât mașină de serviciu cât și mașină personală cu care circula prin oraș.

Șeful de la Poliția Rutieră a fost depistat în urma unui control efectuat de polițiștii din serviciului în care lucra. În urma cercetărilor a fost depistat un șef din cadrul Poliției Rutiere care conducea cu un permis fals, în baza căruia avea mașină de serviciu și o conducea fără probleme, potrivit ziuanews.ro.

capalnas

Augustin Căpâlnaş era angajat în cadrul Departamentului Educație Rutieră și urma sa fie transferat la serviciu Însoţiri. Cu această ocazie s-au făcut verificările de rigoare și s-a constat că nu deținea permis de conducere.

Dosar penal pe numele lui Căpâlnaş

“Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Control Intern, a efectuat verificări la Direcția Rutieră, încă din data de 28 februarie, cu privire la situația unui ofițer față de care s-a constat că nu deținea permis de conducere. La finalizarea cercetărilor, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a dispus cercetarea disciplinară a polițistului. Totodată, s-a dispus extinderea cercetărilor pentru clarificarea tuturor împrejurărilor în care s-a produs fapta”, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

Ofiţerul cu permis auto fals a fost arhidiacon, şofer de arhiepiscop şi purtător de cuvânt al IPJ

Căpâlnaş a fost timp de 13 ani șoferul Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț. Informaţia a fost confirmată pentru Monitorul de Cluj de reprezentanţii Mitropoliei Clujului.

În anul 2009, s-a angajat în cadrul IPJ Alba și a prezentat un permis de conducere fals. În prezent se fac verificări și la IPJ Alba pentru a se vedea cum a fost angajat acesta.
Augustin Căpâlnaș a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie, iar înainte de a intra în Poliție a activat ca și arhidiacon. În 2006, Augustin Căpâlnaș a fost numit purtător de cuvânt al IPJ Alba.

IPJ Cluj şi IPJ Alba tac

Potrivit unor informații apărute în presă în perioada în care a fost numit purtător de cuvânt al IPJ Alba, Căpâlnaș a absolvit în 1996 cursurile Facultății de Teologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. După opt ani în care a activat ca și arhidiacon, în noiembrie 2004 a intrat în politie, fiind numit ofiţer de relații cu publicul la Școala de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca.

La IPJ Alba-Iulia Augustin Căpâlnaș a ajuns prin transfer purtător de cuvânt al instituției.

În ultimii ani numele său apare la anumite evenimente organizate de Poliția Rutieră, toate având ca scop prevenirea și educația cu privire la circulația pe drumurile publice.
Conform declarației de avere din anul 2011, inspectorul principal Augustin Căpâlnaș din cadrul Compartimentului Educație Rutieră din IGPR deține un BMW fabricație 2005. Un an mai târziu însă, BMW-ul dispare din declarația de avere și nici nu este trecut ca bun vândut în ultimele 12 luni sau casat. Mașina nu se regăsește nici în declarația de avere din 2013.

În 2004, Augustin Căpâlnaş a devenit poliţist, fiind ofiţer de relaţii cu publicul la Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca. În 2006, Augustin Căpâlnaş a fost transferat de la Cluj-Napoca, fiind numit purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, funcţie pe care a ocupat-o timp de peste un an.
Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Cluj au declarat, miercuri, că Augustin Căpâlnaş nu a desfăşurat activităţi în cadrul IPJ Cluj, astfel că nu au ce informaţii să ofere despre acest caz.

De asemenea, solicitat să furnizeze un punct de vedere oficial privind modul în care a fost angajat ofiţerul de poliţie Augustin Căpâlnaş în cadrul inspectoratului, dacă acesta a folosit autoturismele de serviciu sau dacă la angajare în dosarul acestuia s-a verificat valabilitatea permisului de conducere, Biroul de Presă al IPJ Alba a refuzat să ofere informaţii.

Mai multe amanunte aici: http://www.monitorulcj.ro/actualitate/35079-fostul-sofer-al-ips-andrei-ofiter-din-politia-rutiera-prins-fara-permis-de-conducere#sthash.n5jPgSTX.dpbs

Şef nou la ISU Cluj

Locotenent-colonelul Ion Moldovan a fost promovat în funcția de inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” (ISU) al județului Cluj.

Promovarea a avut loc în baza ordinului inspectorului general al IGSU și s-a pus în aplicare încă de ieri, 01 aprilie 2014. Ordinul de promovare a locotenent-colonelului Ion Moldovan a fost citit de colonel ing. Mugurel-Ioan Stanov, împuternicit prim adjunct al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din București.

ion moldovan, isu cluj

La eveniment au participat prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vuscan, președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, fostul inspector șef al ISU Cluj, general de brigadă (r) Vasile Șomlea și personal din cadrul ISU Cluj și UPU-SMURD Cluj.

sursa: monitoruldecluj.ro

Comunicat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Floreşti

1. Până la data de 24 Decembrie depozitaţi bradul afară, într-un recipient cu apă pentru a-şi păstra prospeţimea un timp îndelungat.
2. Montaţi bradul într-un suport stabil şi sigur. Asiguraţi alături un vas cu apă.
3. Montaţi lumânările în suporturi incombustibile.
4. Nu lăsaţi niciodată copiii să se joace în apropierea lumânărilor aprinse.
5. Folosiţi doar instalaţii şi decoraţiuni electrice fără defecţiuni ori improvizaţii.

petarde si artificii

6. Nu amplasaţi lumânări aprinse în apropiere în apropierea bradului, decoraţiunilor ori materialelor combustibile.
7. Distanţa de protecţie dintre brad şi materialele combustibile sau aparate electrice este de cel puţin 30 cm.
8. Achiziţionaţi artificii doar din magazine autorizate. Nu lăsaţi copiii să se joace cu artificii.
9. Verificaţi integritatea şi curăţenia coşurilor de fum.
10. Înainte de culcare, stingeţi soba, lumânările şi deconectaţi aparatele electrice de încălzit ori decoraţiunile electrice.

În caz de incendiu apelaţi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă la numărul de telefon: 0264 265 101 sau Serviciul profesionist pentru Situaţii de Urgenţă la numărul de apel unic : 112.