Szeplekan, omul care s-a hotărât să-l învingă pe liderul Consiliului Județean

După ce Marius Nicoară a anunțat că nu mai vrea să candideze la șefia PNL, primul care și-a exprimat interesul să-i ia locul a fost Horea Uioreanu, actualul președinte al Consiliului Județean Cluj. Surse liberale spun că Uioreanu nu se aștepta să aibă un contracandidat tocmai în persoana lui Mihai Szeplekan (foto – primul din dreapta), pe care avea de gând să-l coopteze în echipa sa de campanie. Este cunoscut faptul că tânărul Mihai Szeplekan este o bună locomotivă de campanie și că acesta are priză în special la primarii din județ, pe care i-a ajutat în permanență, de câte ori a fost solicitat. Szeplekan nu s-a lăsat înduplecat de oamenii lui Uioreanu, convins fiind că poate aduce o schimbare benefică în partid. Szplekan i-a recomandat lui Uioreanu să se ocupe de problemele județului, care sunt extrem de solicitante și să-l lase pe el să relanseze partidul.

Rep. Acum ești vicepreședinte al PNL Cluj dar țintești să devii președinte la agerile din 14 septembrie, nu crezi că e cam mult?

m sz
 
M.S. În ultimii ani am dat dovadă de o implicare totală în activitățile de partid, l-am susținut pe președintele Marius Nicoară, dar și pe ceilalți colegi de partid, indiferent că a fost vorba despre cei din municipiu sau despre cei din județ. Loialitatea, devotamentul și voința mea sunt principalele argumente care mă determină să vreau să schimb ceva în cadrul organizaţiei PNL Cluj. Sunt vicepreședinte din 2010, știu care sunt toate problemele cu care ne confruntă organizația noastră. Am avut timp să-mi formez o părere, să am o viziune privind modul în care ar trebui să evolueze partidul și cred că sunt cel mai potrivit, în acest moment, să schimb lucrurile. Cred că eu sunt cel care pot readuce pacea și liniștea în PNL Cluj. Au fost prea multe dispute, neînțelegeri, tabere, orgolii, lipsă de organizare. Viitorul PNL Cluj nu poate arăta bine în astfel de condiții, iar colegii mei știu prea bine acest lucru.

Rep. Ce crezi că-i lipsește acum PNL-ului?

PNL Cluj are și a avut dintotdeauna oameni destoinici, pricepuți. Actualul președinte, Marius Nicoară, a făcute enorm de multe lucruri pentru dezvoltarea Clujului. Avem parlamentari buni, consilieri pircepuți, primari cu rezultate extraordinare, îl avem pe președintele Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu, nu ne lipsește decât o bună organizare. Dacă ar dispărea disputele între oamenii actualilor lideri, dacă am învăța să ne concentrăm pe interesele partidului și nu pe cele individuale, poate că situația ar sta altfel. Pentru o schimbare ete nevoie de un lider neutru, iar eu am certitudinea că pot face față unei astfel de provocări. După ce voi câștiga președinția PNL Cluj mă voi preocupa și de problemele organizațiilor locale. Este mare păcat de membrii acestor organizații de care nu se interesezaă nimeni și care ar putea constitui o resursă benefică pentru partid. Din păcate, până acum liderii noștri s-au interesar de membrii de partid numai când au avut nevoie de voturile lor. Cred că e o pierdere imensă faptul că acești oameni sunt ignorați. În Florești, de pildă, avem o organizație extrem de puternică. Vorbim de cea mai mare comună care este condusă de un primar de-al nostru, domnul Horia Șulea. Avem trei consilier locali PNL, toți foarte buni și foarte devotați, Dumitru Vanea, Tatiana Hinteoar și Laar Andras. Este păcat că acești oameni nu sunt atrași și implicați în activitățile centrale. Nu doar cei din municipiu se impune a fi încurajați și promovați, ci și oamenii din județ, aceasta este o problemă pe care m-am angajat să o corectez pe viitor.

Rep. Cum te raportezi la contracandidatul tău, Horea Uioreanu?
 
M.S. Horea Uioreanu nu și-a anunțat oficial candidatura. Nu știu dacă se va înscrie sau nu în această cursă. În mod normal, ar trebui să se preocupe mai mult de problemele administrative ale județului, pentru că știu și eu, consilier fiind, că are un mandat dificil. Sunt multe proiecte de investiție neterminate, drumuri de modernizat, nu văd cum ar mai avea vreme să se ocupe și de problemele oragnaizației PNL Cluj. În sfârșit, decizia îi aparține. Eu nu pot decât să sper că vom avea parte de alegeri curate și corecte, așa ar fi frumos, având în vedere că facem parte din PNL Cluj. Cred că alegerile acestea sunt un bun prilej și pentru noi să dovedim că în PNL există democrație și că membrii de partid sunt lăsați să voteze după cum le dictează inima. Sunt convins că dacă oamenii vor fi lăsați să-și exprime votul liber, voi câștiga aceste alegeri.

Rep. De ce crezi că ești mai potrivit decât Uioreanu la șefia PNL?

M.S. Se impune ca Organizaţia noastră să câştige un nou lider care să aducă rezultate foare bune pentru partid, care să-i unească și nu să-i dezbine, pe toți membrii partidului. Cred că un lider trebuie să fie apropiat, în egală măsură, atât de parlamentari cât și de primari, consilieri sau șefi de organizații sau simpli membri de partid. Este nevoie de un lider interesat să promoveze interesul partidului, mai presus de interesul personal, care să muncească pentru dezvoltarea organizaţiei, pentru convingerea electoratului. Să nu uităm că alegerile europarlamentare şi prezidenţiale sunt primul nostru examen, urmate mai apoi de alegerile locale. Avem foarte multă treabă pe care eu vreau să o fac și pentru care am tot timpul din lume!

Rep. Cine crezi că te va sprijini la vot?
 
M.S. Mă aștept ca toți colegii mei să mă voteze pentru că ei sunt cei care îmi dau forță și convingerea că voi câștiga. Le-am fost întotdeauna un bun sfetnic, am lucrat cot la cot cu ei, de fiecare dată când au fost campanii electorale, niciodată nu am spus nu atunci când am fost solicitat, am credință în suflet și cred că împreună putem face lucruri mari pentru PNL și pentru Cluj. Desigur, mi-aş dori enorm să am și sprijinul lui Marius Nicoară pentru că el rămâne pentru mine un adevărat lider. Este omul în care am crezut la început, care m-a sprijinit cu drag și care m-a încurajat, omul pe care la rândul meu l-am ajutat cu tot ce mi-a stat în putere. Sunt foarte multe probleme care trebuie rezolvate în cadrul PNL Cluj, dar sunt convins că pot reinstaura echilibrul și unitatea care ne lipsesc acum atât de mult. Oamenii trebuie să-și recapete sentimentul de apartenență, să știe cu certitudine că sunt parte din PNL Cluj, că acest partid poate aduce tot ce-i mai bun pentru județ.

D.P.

 

Locuințele ANL pot fi achiziționate prin programul „Prima Casa”

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), a lansat procedura de cumpărare a locuințelor pentru tineri, destinate închirierii, prin programul „Prima Casă”. De asemenea, locuințele pentru tineri pot fi achiziționate și prin credite ipotecare obținute de la alte bănci.

În ultima lună, Guvernul a adoptat măsuri care să faciliteze achiziția locuinței pe care o dețin chiriașii din blocurile construite prin programul ANL „Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii”, inclusiv prin facilitarea contractării de credite garantate de stat, prin programul „Prima Casa”. Aceștia beneficiază, în anul 2013, de un plafon de garantare în valoare de 500.000.000 de lei pentru contractarea de credite prin acest program și de o valoare de înlocuire de 326 de euro/mp.

anl 2013

Titularii contractelor de închiriere pot cumpără locuința după primul an de chirie. În acest sens, ei trebuie să adreseze o cerere autorităților locale în administrarea cărora se află imobilele.

Ținerii chiriași pot obține informații suplimentare privind achiziția locuinței de la sediile primăriilor pe a căror rază administrativă sunt construite, sau direct la ANL, la adresă de e-mail relpub@anl.ro sau la numerele de telefon 021/320.44.60 și 0800 800 636 a€“ TELVERDE (apel gratuit).

sursa: mediafax.ro

Floresti Recicleaza!

Pe data de 18 iulie, in cadrul sedintei Consiliului Local Floresti a fost aprobat “Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii comunei Floreşti cu Asociaţia Română pentru reciclare – RoREC pentru înfiinţarea Serviciului Local de Colectare permanentă a deşeurilor electrice şi electronice în comuna Floreşti.”

In urma acestui proiect, incepand din luna septembrie in Floresti va fi infiintat un serviciu de colectare a deseurilor electrice si electronice, actiunea urmand a avaea loc in prima zi de SAMBATA a fiecarei luni.

COLECTARE DESEURI ELECTRICE SI ELECTRONICE

Astfel, pe data de 7 SEPTEMBRIE, in curtea Primariei Floresti, angajatii ROREC vor demara prima actiune de colectare a aparatelor electrice si electrocasnice de mari dimensiuni.

Pentru informatii si programari pentru preluarea GRATUITA de la domiciliu a aparatelor de mari dimensiuni sunteti rugati sa apelati la urmatoarele numere de telefon: 0800 – 444800; 0756 – 026917.

Fiecare deponent va primi Cupoane Valorice (2×10 lei, respectiv 4×10 lei) pentru aparatele electrice mari intregi (combine, vitrine si lazi frigorifice, frigidere, congelatoare, masini de spalat rufe si vase, etc).

Mai multe amanunte pe rorec.ro

Un barbat din Floresti a intrat in coma, dupa ce a fost transportat la spital de o ambulanta fara medic

Un caz deosebit s-a petrecut in dupa-amiaza zilei de sambata, 17 august, la o piscina din Viseu de Sus. Un Un barbat de circa 35 de ani din Floresti, judetul Cluj, se afla la piscina respectiva. Se pare ca la un moment dat i s-a facut rau si a cazut pe marginea piscinei.

Conform cotidianului electronic emaramures.ro (emm.ro), barbatul a ajuns la spital si dupa o investigatie medicala s-ar fi hotarat sa il lase acasa, administrandu-i-se tratament pentru lipotimie. La scurt timp povestea s-a repetat si abia atunci s-a hotarat sa fie transportat la un spital din Cluj-Napoca.

piscina viseu

Nimeni din cadrul Spitalului Orasenesc Viseu de Sus nu a dorit sa faca vreun comentariu referitor la acest caz, cu toate ca jurnalistii de la emm.ro s-au interesat la fata locului.

Exista suspiciunea ca tratamentul administrat pentru lipotimie i-ar fi crescut tensiunea, asta in conditiile in care pacientul era cunoscut ca fiind hipertensiv. Surse medicale sustin ca barbatul ar fi suferit un AVC.

Ajuns cu ambulanta la UPU Dej, medicul de acolo ar fi hotarat ca pacientul sa fie transferat urgent spre un spital din Cluj cu acelasi echipaj al Ambulantei Maramures (respectiv doar sofer si asistent). Echipajul a pornit in goana spre Cluj doar ca dupa numai cativa kilometri, in zona Benzinariei OMV, situata la iesirea din Dej, pacientul a intrat in coma profunda.

Echipajul Ambulantei Maramures a sunat la 112 si a solicitat imediat ajutor, dar nu s-au oprit pentru a astepta, ci s-au intors spre UPU Dej. Acolo barbatul a fost intubat si a fost transportat la Cluj, de data aceasta cu un echipaj medical de urgenta (cu asistent si medic, n.r.). Din cate stim pana in acest moment starea de sanatate a pacientului este grava, el fiind cunoscut si cu afectiuni medicale.

Singurul care a dat detalii pana in acest moment despre caz este dr. Zoltan Balko, directorul adjunct al Serviciului Judetean de Ambulanta Maramures: “A fost preluat (de la Viseu de Sus, n.r.) de o ambulanta cu asistent, pacientul fiind constient si stabil. In apropiere de Dej starea de sanatate s-a inrautatit iar echipajul a intrat imediat la Unitatea Primire Urgenta a Spitalului Municipal Dej”.

Prognoza meteo pentru cele trei luni de toamnă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri prognoza meteo pentru următoarele trei luni. Potrivit raportului ANM, toamna va fi caldă, cu temperaturi mai mari decât cele normale în majoritatea regiunilor. Precipitaţiile vor fi însă mai abundente în partea de nord a ţării.

SEPTEMBRIE

În prima lună de toamnă, temperaturile medii lunare se vor situa peste mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării. Astfel, în Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea mercurul din termometre va urca până la 19 grade Celsius. În Moldova, valorile termice se vor încadra între 10 şi 18 grade Celsius, în Transilvania – între 11 şi 16 grade Celsius, iar în Crişana şi Maramureş – între 14 şi 16, respectiv 17 grade Celsius.

toamna in floresti 11

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, excepţie făcând regiunile vestice, centrale şi nordice, unde se vor înregistra valori de peste 45,5 litri pe metru pătrat: Banat, Transilvania, Oltenia – până la 60 de litri pe metru pătrat, Crişana, Maramureş, Muntenia – până la 55 de litri pe metru pătrat, Dobrogea – între 30 şi 45 de litri pe metru pătrat.

OCTOMBRIE

Valorile termice vor fi în general apropiate de normele climatologice, posibil mai ridicate în sudul, sud-estul şi vestul ţării. În Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, maximele vor atinge 13 grade Celsius în luna octombrie. În Crişana şi Moldova, valorile termice vor ajunge la 12 grade Celsius, iar în Maramureş şi Transilvania, la 11, respectiv 10 grade Celsius.

În ceea ce priveşte aversele, acestea vor depăşi, în general, mediile climatologice în mara parte a ţării, excepţie făcând sud-estul şi estul teritoriului, unde vor fi apropiate de normal (38,3 l/mp).

Precipitaţiile vor fi mai abundente în Oltenia (30-75 de litri pe metru pătrat), Banat şi Maramureş (30-55 de litri pe metru pătrat, respectiv 35-55 de litri pe metru pătrat), Crişana şi Muntenia (20-50 de litri pe metru pătrat) şi Transilvania (24-45 de litri pe metru pătrat).

NOIEMBRIE

Ultima lună de toamnă va aduce temperaturi apropiate de mediile multianuale, uşor mai ridicate însă în sudul şi sud-estul României. Maxime de până la 7-8 grade Celsius se vor înregistra în Banat, Muntenia şi Dobrogea. Valorile termice se vor încadra între 3 şi 6 grade Celsius în Crişana şi Oltenia, între 4 şi 5 grade Celsius în Maramureş şi între 0 şi 5, respectiv 0 şi 6 grade Celsius în Transilvania şi Moldova.

Cantităţile de precipitaţii vor fi peste mediile climatologice în centrul şi nord-estul ţării, în timp ce în partea de sud vor fi, în general, deficitare.

Va ploua mai mult în Oltenia, Maramureş şi Banat unde vor cădea până la 85, 75, respectiv 65 de litri de apă pe metru pătrat. În Crişana şi Transilvania, cantităţile de precipitaţii vor fi cuprinse între 40 şi 50 de litri pe metru pătrat, respectiv 20 -50 de litri pe metru pătrat, iar în Dobrogea şi Moldova, valorile se vor încadra între 20-25 şi 45 de litri pe metru pătrat.

sursa: mediafax.ro

Cumpara si Vinde prin Florestistiri.ro. MICA PUBLICITATE (Gratuit)

Cotidianul electronic www.florestistiri.ro va invita sa publicati anunturi la Mica Publicitate. Sunt invitate persoanele fizice!

Toate anunturile dumneavoastra in aceasta sectiune vor fi moderate si publicate in aproximativ doua ore de la redactarea lor.

mica publicitate

Anunturile sunt gratuite pana la data de 1 octombrie, a.c.

Viziteaza Sectiunea Mica Publicitate (Gratuit)!!!

Renuntarea la postarea anunturilor se va face prin postarea unui comment in sectiunea “Recent Comments”!

Aprobarea proiectului minier de la Roşia Montană aruncă România într-un val de proteste!

Clujul se alătură valului de proteste care sunt anunţate după decizia Guvernului Ponta de a aproba proiectului minier de la Roşia Montană şi a-l trimite în Parlament. Anunţurile au împânzit reţelele de socializare, iar clujenii au promis că se vor aduna pe 1 septembrie să protesteze, informeaza oradecluj.oradestiri.ro.

Totul se va desfăşura în Piaţa Unirii, conform anunţului postat pe Facebook. Organizaţiile care se opun proiectului au indicat la unison ilegalităţile care s-ar opera în contextul în care proiectul ar fi aprobat, urmând să fie încălcate sau pur şi simplu schimbate o serie de legi. Mişcarea a început pe reţelele de socializare, iniţial prin indicarea cenzurii practicate cu ocazia vizitei Comisiei UNESCO la Roşia Montană. Activiştii au postat pe Youtube şi pe alte site-uri dovezi a ce anume a presupus, de fapt, vizita în sine.

salvati-rosia-montana

Totul se va desfăşura în Piaţa Unirii, conform anunţului postat pe Facebook. Organizaţiile care se opun proiectului au indicat la unison ilegalităţile care s-ar opera în contextul în care proiectul ar fi aprobat, urmând să fie încălcate sau pur şi simplu schimbate o serie de legi. Mişcarea a început pe reţelele de socializare, iniţial prin indicarea cenzurii practicate cu ocazia vizitei Comisiei UNESCO la Roşia Montană. Activiştii au postat pe Youtube şi pe alte site-uri dovezi a ce anume a presupus, de fapt, vizita în sine.

Mai multe informatii pe oradecluj.oradestiri.ro: http://oradecluj.oradestiri.ro/aprobarea-proiectului-minier-de-la-rosia-montana-arunca-romania-intr-un-val-de-proteste/actualitate/2013/08/28/

Abonamente FANY

Conducerea SC FANY SRL anunta pe site-ul propriu care sunt zilele, respectiv intervalul orar cand se pot realiza abonamentele pe rutele Floresti, Cetatea Fetei si Luna de Sus pe luna septembrie.

“Abonamentele pe traseele Floreşti, Cetatea Fetei şi Luna de Sus pe luna septembrie 2013 se pot realiza în Floreşti la sediul nou al primăriei astfel:

fany

vineri, 30.08.2013, între orele 10.00 – 19.00
sâmbătă, 31.08.2013, între orele 12.00 – 18.00

Abonamentele pentru elevi se pot realiza:

vineri, 13.09.2013, între orele 10.00 – 19.00
sâmbătă, 14.09.2013, între orele 12.00 – 18.00″

“Ochiul dracului” a invins. Guvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montana si o trimite Parlamentului

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Surse au declarat anterior că documentul a fost introdus pe agenda şedinţei de guvern, neanunţată public.

Apele-acide-din-Rosia-Montana

Aprobarea proiectului de lege a fost confirmată ulterior de Guvern, printr-un comunicat. Aceeaşi sursă confirmă şi cifrele anunţate anterior de MEDIAFAX privind negocierile dintre Executiv şi compania canadiană Gabriel Resources.

“Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană”, se arată în comunicat.

Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.

În urmă cu peste o lună, premierul Victor Ponta anunţa că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.

Conform draftului citat, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.

Astfel, în prima etapă va fi transferată o cotă de 3,6858% din acţiuni, rezultând o participaţie a statului de 23%, dar cu obligaţia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului să fi fost emis şi aprobat prin hotărâre de guvern şi să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus prin raport şi studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care să aprobe exploatarea să fie adoptat.

În a doua etapă va fi transferată statului încă o cotă de 2% din acţiuni, dar cu condiţia ca toate autorizaţiile pentru începerea exploatării comerciale să fi fost emise în termene care nu au înregistrat întârzieri semnificative faţă de termenele prevăzute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprobă exploatarea să fie în vigoare şi să îşi produce efectele.

În urma acestor operaţiuni, cota de participare a statului va urca la 25% şi va rămâne la acest nivel pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare.

În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital.

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de “exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Gabriel Resources a transmis atunci că negociază cu Guvernul creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

sursa: mediafax.ro

Guvernul CREŞTE ajutorul la încălzirea cu gaze. Persoanele cu venituri reduse vor primi ajutor şi la energia electrică

Cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale va fi majorat pentru a acoperi creşterea cu 6 % a preţului la gazele naturale, iar persoanele şi familiile cu venituri reduse vor primi ajutoare, pentru încălzirea cu energie electrică.

Astfel, în perioada sezonului rece 2013 – 2014, ca urmare a creşterii de preţuri la gaze naturale şi energie electrică, va fi menţinut sistemul actual de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor cu energie termică în sistem centralizat.

gaz 5

Totodată, cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale va fi majorat pentru a asigura acoperirea creşterii de 6 % a preţului la gazele naturale.

Familiile sau persoanele cu venituri între 155 lei şi 615 lei/persoană vor primi, în premieră, ajutoare pentru încălzirea cu energie electrică variind între 48 şi 240 lei.

Ancheta socială va fi mijlocul de verificare a îndeplinirii condiţiilor de acordare a ajutoarelor în situaţiile care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative.

sursa; mediafax.ro