Poate va intereseaza: schimbari in legislatia rutiera!

Noile modificări ale legislaţiei rutiere, ce aduc, printre altele, amenzi de până la 450 de lei pentru şoferii care nu transportă copiii în scaune speciale sau cu centură, precum şi posibilitatea recoltării de probe biologice la locul accidentului, au intrat în vigoare de duminică.

Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost modificată şi completată printr-o ordonanţă publicată în Monitorul Oficial din 29 august, aceasta urmând să intre în vigoare duminică, 28 septembrie.

politie rutiera 2

Una dintre cele mai importante completări aduse legislaţiei rutiere aduce sancţiuni pentru şoferii care nu transportă copiii în condiţii de siguranţă.

Astfel, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare “nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”.
“La asta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, care înseamnă, în bani, 360 sau 450 de lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 de lei în prezent. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită pe loc. Practic, noutatea o reprezintă sancţionarea şoferului care transportă copii fără respectarea regulilor de siguranţă. Regulile existau şi până acum – scaun special pentru copiii până în trei ani şi centură de siguranţă pentru cei de până la 12 ani -, însă nu exista posibilitatea de a sancţiona direct şoferul autovehicului”, a precizat, pentru MEDIAFAX, şeful Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, comisarul şef Florin Brăcea.

Aceeaşi sancţiune o vor primi şoferii care transportă copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

“Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, mai prevede noul act normativ.

Mai mult, şoferii autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice.

Potrivit iniţiatorului actului normativ (Ministerul Afacerilor Interne), clarificarea procedurii de sancţionare pentru nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă, în cazul persoanelor minore transportate, este necesară întrucât actuala normă nu permite sancţionarea conducătorului de vehicul pentru săvârşirea faptei de către o persoană minoră, în realitate acestuia revenindu-i obligaţia de a se asigura că minorul este transportat în condiţii de siguranţă.

Conform aceloraşi surse, prin intermediul Directivei 2014/37/UE, se urmăreşte reglementarea unitară la nivel european a obligaţiilor privind transportul copiilor şi tipurile de dispozitive de fixare în scaune pentru copii utilizate, astfel încât protejarea acestora să fie mai eficientă în cazul unei coliziuni.
Noua legislaţie rutieră aduce noutăţi şi în ceea ce priveşte locul unde se poate face recoltarea mostrelor biologice. Astfel, acestea vor putea fi recoltate şi în ambulanţe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).

“Medicul, asistentul medical sau persoana cu pregătire medicală de specialitate din echipajul ambulanţei sau autospecialei aparţinând SMURD, care intervine la evenimentele în legătura cu traficul rutier, poate recolta probe biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau de prim ajutor, precum şi în situaţia în care persoana implicată într-un accident de circulaţie refuză transportul de urgenţă la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport”, prevede ordonanţa.

Potrivit iniţiatorilor actului normativ, această noutate a avut ca raţiune logică şi practică următoarele considerente: situaţiile practice în care la locul unui eveniment rutier se prezintă echipajul ambulanţei pentru a acorda îngrijiri medicale, fără a mai fi necesară deplasarea ulterioară a victimei la spital (inclusiv în situaţia în care aceasta refuză internarea); norma juridică din Codul de procedură penală [art.190 alin.(8)] potrivit căreia recoltarea trebuie făcută în cel mai scurt timp inclusiv de către o persoană cu pregătire medicală de specialitate.

“Apreciem că ambulanţele sunt spaţii în care se poate efectua recoltarea mostrelor biologice, reprezentând o parte constitutivă a instituţiilor medicale. În pluş în mod practic o astfel de reglementare are drept rezultat reducerea costurilor asociate operaţiunii de recoltare, simplificarea procedurii în sine şi asigurarea celerităţii desfăşurării activităţii, cerută în mod expres de art. 190 alin.(8) din Codul de procedură penală. Menţionăm faptul că, în mediul rural, de exemplu, există situaţii în care recoltarea se poate face la o staţie de ambulanţă (aflată în aceeaşi localitate) fără a mai fi necesară deplasarea 30-40 km pentru efectuarea aceleiaşi operaţiuni la o unitate medicală în primul oraş”, explică reprezentanţii MAI.

Pe de altă parte, noua ordonanţă prevede că o persoană careia i-a fost anulat permisul auto, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie.

“În situaţia în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în conditiile art. 4 din Codul penal, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situaţie”, se mai precizează în actul normativ.

Potrivit MAI, această propunere este fundamentată pe considerentul lipsei unui cadru legal adecvat în materie de contencios administrativ, în sensul inexistenţei unei prevederi care să confere autorităţii posibilitatea reexaminării actului administrativ (dispoziţia de anulare a permisului de conducere) după intrarea acestuia în circuitul civil şi producerea de efecte juridice (anulare permis distrugerea documentului, comunicarea măsurii către alte autorităţi etc.). “În acest contexţ precizăm că mai multe persoane s-au adresat instanţelor de contencios pentru anularea actelor administrative şi restituirea permiselor de conducere, interpretarea prevederilor art. 4 din Codul penal fiind foarte diferită cu privire la întinderea efectelor în materia altor acte sau sancţiuni decât cele penale”, mai spun poliţiştii.

Tot începând de duminică se modifică şi condiţiile în care studenţii străini pot obţine pemisul de conducere pe teritoriul României. Astfel, dacă până acum aceştia trebuiau să facă dovada faptului că urmează să studieze în România pe o perioadă de cel puţin şase luni, acum ei vor trebui să prezinte documente care să ateste că au studiat deja timp de şase luni în ţara noastră.

sursa: oradecluj.oradestiri.ro

Parcul de pe strada Stadion va fi inaugurat vineri, 3 octombrie

Lucrarile de amenajare a parcului din partea de nord a comunei, strada stadion, in apropierea bazei sportive “Unirea”, se desfasoara intr-un ritm alert.

floresti 024

Ieri, vineri 26 septembrie, au sosit modulele de joaca si s-a trecut imediat la montarea acestora.

Conform primarului Horia Sulea, lucrarile vor fi finalizate pana in cursul zilei de joi, iar inaugurarea parcului va avea loc vineri.

“Intentionam ca vineri sa invitam copiii de la gradinitele din Floresti pentru a incerca aparatele de joaca de la parcul de pe strada Stadion. Din data de 6 octombrie, poate chiar mai repede cu trei-patru zile, vor incepe lucrarile la modernizarea parcului de joaca din cartierul ANL, din apropierea bisericii greco-catolice (n.red. aflata in constructie). Acel parc il vom aduce la cele mai moderne standarde”, a afirmat primarul Horia Sulea.

Imagini pe https://www.facebook.com/FlorestiStiri.Ro

In Floresti, un biciclist de 73 de ani a fost trimis in stare grava la Urgente

Un accident de circulatie a avut loc joi localitatea Floresti, conform reprezentantilor IPJ Cluj.

Un conducator auto din Cluj-Napoca a provocat un grav accident de circulatie in Floresti. Acesta nu a dat prioritate unui biciclist de 73 de ani.

accident smurd

„Acesta, în timp ce ieşea din curtea unui imobil din comuna Floreşti, nu s-ar fi asigurat corespunzător la efectuarea virajului la stânga pentru a pătrunde pe drumul naţional şi nu ar fi acordat prioritate de trecere vehiculelor care circulau pe DN1-E60, întrând în coliziune cu o bicicletă. Aceasta era condusă regulamnetar spre Gilău, de către un bărbat de 73 de ani, din localitatea Luna de Sus. Accidentul s-a soldat cu rănirea gravă a conducătorului bicicletei şi pagube materiale de aproximativ 3.000 lei”, potrivit reprezentanţilor IPJ Cluj.

Pentru unii consilierii locali floresteni sfaturile specialistilor sunt “vorbe in vant”

Consilierii locali floresteni par sa nu mai tina cont de sfaturile juristului si a secretarului Primariei Floresti in discutarea si aprobarea unor proiecte de hotarari. Nici de opiniile directorului Scolii Gimnaziale “Gh. Sincai” nu le pasa, in special consilierilor PESDISTI condusi de Ioan Maja (foto stanga).

Secretarul Primariei Floresti, d-na Maria Vanea, ne-a declarat ca va ataca in contencios administrativ “Proiect de hotarare privind alocarea Sumei de 30.000 Lei din pretul ECHIPA de fotbal “Avantul 1970″.

cons local 2012

“Consilierii locali au aprobat un regulament de acordare a unor sume de bani catre anumite entitati, iar ieri l-au incalcat, desi le-am atras atentia asupra procedurii pe care o voi urma daca vor da un vot favorabil acestui proiect. Voi ataca in contencios administrativ. mai mult, consilierul Traian Abrudan, presedintele de sedinta, le-a spus ca nu va semna acest proiect”, ne-a declrata Maria Vanea, secretarul Primariei Floresti.

Cu probleme de legalitate pare a fi si “Proiect de hotarare privind modificarea si completarea HCL nr. 38 DIN 2014.

In acest proiect se solicita acordarea unei subventii de 45 de lei pentru toti elevii care urmeaza cursurile scolare din Municipiul Cluj-Napoca, indiferent de profilul acestora.

Proiectul a fost votat, insa, se pare, acesta incalaca Legea Educatiei Nationale.

Administratia locala floresteana va solicita Prefecturii Cluj un punct de vedere oficial, de punere in aplicare sau nu a acestui Proiect de Hotarare.

Vezi cum au votat alesii locali in sedinta de ieri a C.L. Floresti:

Proiect de hotarare privind solicitarea inscrierii in CF a dreptului de proprietate al COMUNEI Floresti asupra imobilului identificat în CF 63615 Florești. – pentru 6, abt 4, 2 impotriva

Proiect de hotarare privind aprobarea desemnarii titlului de “Cetatean de Onoare” al COMUNEI Floresti for Domnul Makszin Roman Eneea dacic. amanat

Proiect de hotarare privind preluarea în Domeniul publice al COMUNEI Florești al únor Elemente de Infrastructura de apa si canal. 13-0-1

Proiect de hotarare privind aprobarea alocarii Sumei de 26802,37 lei din pretul reparatii si Iluminat punte Peste Somesul Mic, comuna Florești, Colonia de sub Deal. 9-3-2

Proiect de hotarare privind modificarea si completarea HCL nr. 38 DIN 2014. unanim.

Proiect de hotarare privind aprobarea procedurilor de Licitație avand ca obiect inchirierea spatiilor Publice de pe raza COMUNEI Floresti.unanim.

Proiect de hotarare privind inscrierea-cuprinderea în Reteaua scolara o COMUNEI Floresti un gradinitei cu program de prelungit “Daniela” unanim.

Proiect de hotarare privind acordarea unui Premiu for numita Tautan Florica la implinirea varstei de 99 de ani.unanim.

Proiect de hotarare privind revocarea HCL nr. 87 DIN 2014 impotriva toti

Proiect de hotarare privind alocarea Sumei de 30.000 Lei din pretul ECHIPA de fotbal “Avantul 1970″. 10-3-1

Proiect de hotarare privind metodologia de atribuire a contractului Data de Curatare. spalare, deszapezire strazi de pe raza COMUNEI Floresti. unanim,

Proiect de hotarare privind subventionarea transportului pretul PERSOANE cu handicap, Elevi la Postliceal Buget Cursuri de zi si Elevi grijă urmeaza cursurile unitatilor de Invatamant de pe raza COMUNEI Floresti. unanim.

Proiect de hotarare privind modificarea STATULUI de Functii unanim.

Cine sunt cei 14 competitori pentru alegerile prezidentiale. Iohannis va fi declarat incompatibil, Melescanu candidatul surpriza din partea ACL?

Un număr de 14 competitori şi-au depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie la Biroul Electoral Central până la data limită prevăzută de lege, respectiv 23 septembrie, ora 24.00, a declarat, marţi seară, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt a BEC, Marian Muhuleţ.

Astfel, în cursa pentru alegerea Preşedintelui României s-au înscris Victor Viorel Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC), Klaus-Werner Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală PNL-PDL), candidaţii independenţi Monica Luisa Macovei, Călin Popescu Tăriceanu şi Teodor Meleşcanu, Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară).

romania pe cer

În termenul legal şi-au mai depus la BEC dosarul de candidatură Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), Kelemen Hunor (UDMR), Szilagyi Zsolt (Partidului Popular Maghiar din Transilvania), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă), William Brânză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariţei (Partidul Prodemo) şi candidatul independent Gheorghe Funar.

Potrivit programului calendaristic aprobat de Guvern, Biroul Electoral Central urmează ca, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea candidaturilor, să înregistreze sau să respingă înregistrarea candidaturilor. Până în prezent, BEC a înregistrat candidaturile depuse de Victor Ponta, Klaus Iohannis şi Monica Macovei.

În cel mult 24 de ore de la înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor de către BEC, prin decizie, candidaţii, partidele politice, alianţele politice sau electorale şi alegătorii pot contesta înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor.

Contestaţiile se fac în scris şi se depun la Curtea Constituţională.

Rămânerea definitivă a candidaturilor şi a semnelor electorale este prevăzută pentru cel mai târziu la 28 septembrie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit primul termen, în 25 septembrie, în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, în care Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), instanţa supremă urmând să dea o decizie definitivă.

Dacă instanţa va decide definitiv şi irevocabil că Iohannis este incompatibil, acesta nu ar mai putea candida, iar ACL ar fi privată de posibilitatea de a mai desemna pe altcineva în locul său.

In acest caz, probabil, ACL il va sustine pe Teodor Melescanu, fostul director SIE.

sursa: mediafax.ro

Parcul de pe strada Stadion va fi inaugurat la inceputul lunii octombrie

Lucrarile de amenajare a parcului din partea de nord a comunei sunt in plina desfasurare.

Parcul este amplasat pe strada Stadion, chiar langa terenul de fotbal, pe o suprafata de 1.600 de metri patrati.

14-ora-de-engleza

“Amenajarea parcului se realizeaza din fonduri proprii ale administraţiei locale si va fi dotat cu module de joaca pentru copii si aparate de fitness, iar inaugurarea acestuia va avea loc la inceputul lunii octombrie. Dupa finalizarea lucrarilor la acest parc ne vom indrepta atentia spre cel din zona Cetatea Fetei, unde, de asemenea, vor fi montate module de joaca si aparate fitness. Cele doua parcuri vor fi monitorizate video”, ne-a declarat primarul Horia Sulea.

Imagini pe https://www.facebook.com/FlorestiStiri.Ro

Un florestean sustine ca abonamentele CTP sunt prea “piperate”

Un florestean este nemultumit de tarifele practicate de catre Compania de Transport Public Cluj. In sectiunea “Recent Comments” am primit urmatorul mesaj-protest, pe care il publicam asa cum ne-a fost trimis.

“Mare mi-a fost bucuria cand am aflat ca CTP Cluj, o sa serveasca si locuitorii din Floresti, adica si pe mine, deoarece lucrez in Cluj, cartier Manastur. Am preferat sa merg cu CTP-ul, mi se parea mult mai convenabil decat cu masina personala. Totul a fost bine, cinci luni, cat am avut abonament pe linia M21 cu 60 lei.

autobuze ctp

Duminica 21 septembrie 2014, cand am vrut sa imi fac un nou abonament pe o luna, eu si sotia (care lucreaza in Polus), am constatat ca nu se mai poate cu 60 lei, ci cu 90 lei, in care e inclusa o linie de oras.

Acum, noi, care nu avem nevoie de linie de oras, DE CE SUNTEM OBLIGATI SA NE FACEM ABONAMENTE CU 90 LEI , DACA EU DIN BUCIUM MERG PE JOS, IAR SOTIA DIN POLUS MERGE IN FLORESTI PRIN BUCIUM ? Eu lucrez aproape (nu am nevoie de linie gratuita in oras! ‘gratuitul costa 30 lei’), sotia pana in Polus si inapoi in Floresti, nu are nevoie de linie de oras! Daca pana in polus e 60 lei abonamentul lunar, de ce inca o statie, pana in Bucium, sunt obligat sa imi fac abonament cu 90 lei ? Iar sotia care lucra in Polus, nu are din Polus autobuz spre Floresti, de ce e obligata sa mearga o statie pe jos pana la Metro?

De ce aceasta scumpire a abonamentului ??? Pana acum, cinci luni de zile am mers pana in Bucium cu abonament de 60 lei pe luna, acum, tot pana in Bucium e 90 lei/luna. Cum justificati aceasta scumpire? Repet, nu avem nevoie de abonament de oras (gratuit cu 30 lei ). Dorim ca sa se revin la felul cum erau inainte abonamentele, altfel mi se pare la fel de economic ca si cu masina personala. Aceasta schimbare a abonamentelor mi se pare un abuz, o nedreptate”, ne-a scris Adrian.

Cod Galben pentru Cluj si alte judete!

Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi un cod galben de precipitaţii ce va afecta Clujul şi alte zece judeţe.

Atenţionarea este valabilă de luni, 22 septembrie, de la ora 11:00, până marţi, 23 septembrie, la ora 09:00.

Potrivit ANM, în intervalul menţionat, în zona Carpaţilor Occidentali, în Maramureş, în sudul Banatului şi în nordul Moldovei se vor semnala ploi însemnate cantitativ, pe lângă judeţul Cluj, fiind afectate judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi.

vijelii 3

Cantităţile de apă ce se vor acumula vor depăşi local 20-15 l/mp şi izolat 40-50 l/mp.

În acelaşi timp, de marţi, de la ora 09:00 până miercuri dimineaţa, la ora 06:00, ANM a emis şi o informare meterorologică de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului şi răcire accentuată, valabilă pentru tot teritoriul ţării.

Astfel, “va ploua pe arii extinse în sud-estul ţării şi în zona montană, iar cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 l/mp şi izolat 30-40 l/mp. Vântul se va intensifica mai ales în regiunile extracarpatice şi la munte, unde vor fi rafale de 60-70 km/h, iar temperatura aerului va scădea accentuat în toate regiunile. În zona montană înaltă, izolat şi trecător, precipitaţiile vor fi mixte”, precizează ANM.

sursa: ziuadecj.realitatea.net

In 12 luni, in Floresti, va functiona un Punct SMURD!

In aceasta dimineata, la sediul Primariei Floresti, a fost semnat contractul privind realizarea Remiza PSI/Punct SMURD.

La licitatia organizata pe data de 19 august s-au prezentat doua societati comerciale clujene, SC Tompsa Impex SRL si SC Canion Impex SRL.

Ofertele celor doua societati au fost sensibil egale: SC Tompsa Impex SRL – 1.196.114,5 lei fara TVA; SC Canion Impex SRL – 1.195.052 lei fara TVA.

SC Canion Impex SRL a fost declarata castigatoarea licitatiei, Remiza PSI/Punct SMURD urmand a fi construita pe strada Eroilor, pe o suprafata de 458 de metri patrati, in imediata apropiere a chisocului de bilete CTP, iar termenul de executie este de 12 luni.

accident smurd

“Acesta este un alt pas major pas spre asigurarea unor conditii cel putin decente de trai florestenilor. Acestia nu vor mai fi nevoiti sa astepte sosirea din Cluj-Napoca a unor echipaje de urgenta, in caz de incendiu sau probleme de sanatate ori alte aspecte urgente. Dupa finalizarea obiectivului, am discutat deja cu conducerea ISU, Remiza PSI/Punct SMURD va fi preluata de ISU Cluj si transformata intr-un punct SMURD”, ne-a declarat primarul Horia Sulea.

Sedinta de Consiliu Local fara nici un “PUZ-PUD” pe ordinea de zi

Primarul Horia Sulea a convocat pentru ziua de joi, 25 septembrie, orele 16.00, o sedinta cu cacarter ordinar a Consiliului Local, cu urmatoarea ordine de zi:

Proiect de hotărâre privind solicitarea inscrierii in CF a dreptului de proprietate al comunei Floreti asupra imobilului identificat in CF 63615 Floresti.

Proiect de hotărâre privind aprobarea desemnarii titlului de „Cetatean de Onoare” al comunei Floresti pentru domnul Makszin Roman Eneea Dacian.

Proiect de hotărâre privind preluarea in domeniul public al comunei Floresti al unor elemente de infrastructura de apa si canal.

Proiect de hotarare privind aprobarea alocarii sumei de 26802,37 lei pentru reparatii si iluminat punte peste Somesul Mic, comuna Floresti, Colonia de sub Deal.

Proiect de hotarare privind modificarea si completarea HCL nr. 38 din 2014. (n.red. privind modificarea şi completarea HCL nr. 17 din 21 februarie 2014 privind reglementarea modalităţii de acordare a subvenţiilor pentru persoanele care utilizează transportul public de persoane ( cu excepţia transportului în regim de taxi) pe raza comunei Floresti).

floresti cons local 004

Proiect de hotarare privind aprobarea procedurilor de licitatie avand ca obiect inchirierea spatiilor publice de pe raza comunei Floresti .

Proiect de hotarare privind inscrierea-cuprinderea in reteaua scolara a comunei Floresti a gradinitei cu program prelungit „ Daniela”

Proiect de hotărâre privind acordarea unui premiu pentru numita Tautan Florica la implinirea varstei de 99 de ani.

Proiect de hotărâre privind revocarea HCL nr. 87 din 2014

Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 30.000 Lei pentru echipa de fotbal “Avantul 1970″.

Proiect de hotarare privind metodologia de atribuire a contractului de curatare . spalare, deszapezire strazi de pe raza comunei Floresti.

Proiect de hotarare privind subventionarea transportului pentru persoane cu handicap, elevi la postliceal buget cursuri de zi si elevi care urmeaza cursurile unitatilor de invatamant de pe raza comunei Floresti.

Proiect de hotarare privind modificarea statului de functii

Diverse.