De la 1 ianuarie benzina şi motorina se scumpesc, chiar şi fără majorarea accizelor la carburant cu 7 eurocenţi pe litru

Preţul benzinei şi al motorinei va creşte de la 1 ianuarie, chiar dacă guvernanţii au anunţat amânarea majorării accizelor la carburanţi cu 7 eurocenţi pe litru pentru 1 aprilie.

De la anul benzina şi motorina se vor scumpi cu câte 9 bani pe litru faţă de preţul de pe 31 decembrie 2013.

pompe benzinarii

Motivul pentru care carburanţii se scumpesc de la anul este că se modifică metoda de calcul a accizei, în care nu se mai ia în calcul nivelul cursului de pe octombrie al anului precedent ci, în cazul în care acesta este mai mic, nivelul cursului înregistrat pe data de 1 octombrie din urmă cu doi ani, actualizat cu rata medie a inflaţiei din luna septembrie a anului precedent.

De la 1 aprilie, în eventualitatea în care guvernul nu se răzgândeşte şi renunţă la majorarea accizelor, va fi aplicată etapa a doua a scumpirilor implicate de modificările aduse codului fiscal, de aproximativ 40 de bani pe litru.

Curs efectiv de 4,738 lei/euro

Astfel, pentru 2014, cursul de schimb utilizat la calcularea accizelor va fi cel de 4,5223 lei/euro de pe 1 octombrie 2012, indexat cu rata medie a inflaţiei de 4,77%, din septembrie 2013, şi nu cursul de 4,4485 de pe 1 octombrie 2013. Cu alte cuvinte, cursul utilizat la calculul accizelor va fi de 4,738 lei/euro, cu 4,77% mai mare decât cel utilizat pentru acest an şi cu 6,5% mai mare decât cursul de 4,4485 lei/euro de pe 1 octombrie 2013, curs ce ar fi trebuit utilizat potrivit vechiului cod fiscal, dar şi potrivit directivelor europene, la calcularea accizei.

sursa: gandul.info.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>