50.000 de clujeni sunt pe lista neagră a Fiscului

Un raport de activitate al Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Cluj arată că la sfârşitul lunii mai erau în executare silită peste 50.000 de clujeni.

În ultimii ani, tot mai multe persoane fizice sau juridice s-au aflat uneori în imposibilitatea de a-şi plăti la timp datoriile către bugetul de stat, indiferent că a fost vorba de plăţi ce ar fi trebuit făcute către bugetul asigurărilor sociale de stat, de sănătate sau şomaj.

anaf cluj

Iar consecinţa este executarea silita, procedură de care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se foloseşte pentru recuperarea datoriilor la buget. Numărul persoanelor fizice din Cluj aflate în executare silită la 31 mai 2014 era, potrivit datelor AJFP Cluj, de 50.574, în timp ce sumele datorate Fiscului se ridicau la circa 35 milioane de lei. Adică o datorie medie de aproape 700 de lei de persoană, bani pe care AJFP Cluj încarcă acum să îi recupereze punând proprire pe conturile respectivelor persoane sau pe bunurilor deţinute de acestea.

În ceea ce priveşte firmele, 17.645 de persoane juridice din judeţ se aflau în executare silită la finele lunii mai, cu datorii către bugetul de stat consolidat de aproape 249 de milioane de lei.

Potrivit Codului de Procedură Fiscală, ANAF începe executarea silită prin comunicarea somaţiei. Persoana în cauză are 15 zile pentru a stinge debitul. În caz contrar, se continuă măsurile de executare silită. Sunt supuse executării silite prin proprire orice venituri sau disponibilităţi băneşti deţinute sau datorate debitorului de diverşi terţi cum ar fi bănci, firme sau persoane fizice.

Gligor Gavriş, purtătorul de cuvânt al AJFP Cluj, explică: „În momentul în care o persoană nu-şi plăteşte la timp contribuţiile pe care le datorează la bugetul de stat, calculatorul îl înregistrează automat ca datornic. Chiar dacă este numai o zi de întârziere. Ulterior, persoanei în cauză i se mai acordă o perioadă de graţie de 30 de zile. Dacă nici în aceste 30 de zile nu achită banii datoraţi, ANAF recurge la proprirea salariilor, la blocarea conturilor, la executarea silită sau la sechestrul bunurilor”.

Mai multe aici: http://www.monitorulcj.ro/economie/37744-50000-de-clujeni-sunt-pe-lista-neagra-a-fiscului#sthash.n2IzUloO.dpbs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>