Romanii care nu-si platesc amenzile pot fi obligati sa presteze munca in folosul comunitatii

Regulile referitoare înlocuirea unei amenzi neplătite cu ore de muncă în folosul comunităţii s-au modificat. Din data de 30 august au intrat în vigoare prevederile unei ordonanţe de guvern potrivit căreia măsurile sancţionatorii se stabilesc de instanţa din raza căreia îşi are domciliul contravenientul.

Sancţiunile contravenţionale sunt de mai multe tipuri, printre care amendă contravenţională şi prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, scrie avocatnet.ro.

poze 6 floresti 004

Conform OG nr. 2/2001, actul normativ care stabileşte regimul juridic al contravenţiilor, prestarea muncii în folosul comunităţii poate fi stabilită numai prin lege şi numai pe o durată ce nu poate depăşi 300 de ore. În plus, sancţiunea se stabileşte alternativ cu amendă.

Mai precis, documentul citat prevede că, în cazul în care contravenientul nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile şi nici nu există posibilitatea executării silite, atunci el poate fi obligat de instanţa judecătorească la efectuarea de activităţi pentru comunitate.

Momentan, înlocuirea amenzii cu muncă în folosul comunităţii este decisă de instanţă de judecată pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia, doar în bază unei sesizări a organului din care face parte agentul constatator.

Această regulă a fost schimbată, prin OG nr. 17/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 629, din 27 august.

Concret, noile reglementări stabilesc că, pe viitor, doar instanţa judecătorească în a cărei circumscripţie domiciliază contravenientul va decide înlocuirea amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>